Pages

Subscribe

Tuesday, December 8, 2009

Exam Day!!!

Assalamualaikum wbt...

hihihi...heheheh...hohoho...huhuhuh...hahahaha....(mulakan dgn ketawa utk menghiburkan hati)

owh arinih adalah exam OSCE..sy mmg x pernah suka osce sbb selalu menggelabs gellozzz...nervous bagai nk rak..pastuh bila examiner tanyer soklan mula laa nk kelentong..muahahaha...tp skang nih examiner selalu x tanyer soklan dah..dia suh present jer kt dia and diagnosis...hohoo..so kurengss lee menggelabs...

apa2 pun, utk OSCE nih mmg penuh dgn ujian2 sampingan...adalah semalam telah membuatkan seorang makhluk Allah nih moody dan emo...aku kalo wat org tension, aku akan 2 kali ganda tension dr org tuh..mmg hati tidaklah tenteram semalaman..nk baca buku pun cam x senang hati..so flip through jer sumer bender then tido...plannyer nk recap balek suma pg esok

pastuh bgn pagi resah dan gelisah masih belom hilang...so nk recap kebendernyer..perlu fokus utk menenangkan hati dan fikiran utk exam supaya lebih mudah..kan memory is disrupted by negative feeling..hehe..so kener bertendang...so xleh nk recap2 dah...

so aku pun membuat beberapa aktiviti menghiburkan hati...so lepas subuh baca quran sket, pastuh breakfast kegemaran, cereal honey star bersama susu mmg terbakss...then kemas katil dan susun bantal bg cantik sbb aku suka kalo katil cantik..bilik bersepah tahap gaban pun katil mesti kemas..haha...pastuh mandi air panas dgn sedapnyer..pastuh pakai baju paling pebret dan paling lawa dalam closet utk menggembirakan hati..baju paling pebret selalunyer yg paling baru laa...hahaha..then pkai perfume kegemaran juga utk sentiasa berbau harum, maka hati akan lebih tenang...

Namun, malangnya, hujan di luar renyai2..ini adalah ujian sampingan utk menduduki OSCE..sellau kalo hujan mesti malas nk kuar, tp sbb exam terpaksa laa jua...then decide utk jalan kaki, sbb kalo naik basikal nnti tercungap2 bila sampai, maka akan menjejaskan mood, so berjalan dlm hujan renyai, x sejuk sgt so rasa segar...terasa nyaman di pagi hari...

Namun, ujian melanda lagi, tgh sedap2 merelaxkan diri sebelum dipanggil giliran, baru tersedar x bawak lab coat sbb tatau pun kener bawak..masyaallah..suma org ada lab coat kecuali aku..so keluar jap pergi pusing mencarik, namun gagal ditemui...hohoho..kalo hari biasa mmg aku dah menggelabs dan cuakss dah..

Namun, sejak pagi aku cuba bertenang hati sedaya mungkin, mana boleh diganggu gugat oleh perkara ini..haha..so aku pun wat cool jer, then tanyer org tuh ada x lab coat kt med school..dia kt nnti dia check...then alhamdulillah before pergi tuh ada...tup tup Dr. Robert Gafney punyer..patut laa rasa cam ada feel doktor sket..tp jawab OSCE nun jauh dr seorang doktor laa...hahah..

so masuk jawab exam dgn hati yg tenang, x menggelabs dan x nervous bagai nk rak...cam sebelum langkah tuh jer palpitation sket..bila dah masuk ok dah..hihih..tapi aku xlah lepas exam rasa happy sbb aku leh jawab dgn baik ker aper ker..aku rasa happy sbb aku rasa tenang jap walaupun utk seketika..

as weird as it may sound, i found some peace in the exam...pelik nk mati kot...sbb rasa at that time baru betul2 boleh fokus, baru boleh fokus pada kehidupan dan terhadap bender yg dibuat..terasa more human sket..haha..terasa cam dah lama x dpt fokus dgn apa yg nk dibuat di depan mata...so terasa sgt tenang..berani usop ckp aku hepi sbb aku leh jawab....ceyhsss....wahahaha..

kesimpulannya bertenang dan bersabarlah wahai Mohd Redhuan....dalam menghadapi sebarang ujian perlu bertenang dan bersabar..walaupun lama sket, tp Allah akan tunjukkan jalan..mcm td, Allah tunjukkan jln dpt lab coat dr med scholl..kalo dok menggelabah nk pikir pun susah...dalam ujian itu datangnya ketenangan...cam tetiba rasa tenang dlm exam kan, camtuh laa...Allah akan kurniakan ketenangan bersama ujian yang dia bagi..perlu mencari ketenangan dalam ujian itu baru boleh maju kehadapan...so kene bertenang dan bersabar...

x boleh nk keluh kesah sentiasa ckp susah, ckp x mampu ckp x larat dan sbgnya...kene bertenang dan bersabar....kener dewasa sket..xleh manja2 lg dah...dah 22 taun pun..susah sket nk merungut, susah sket nk mengadu..susah sket nak balik umah carik mak..haihhhh...dah besar nih, kener handle cara gentleman laa sket yer dok...hihih..

bak kata Maher Zain

Don't Dispair and never lose hope
Cause Allah is Always by Yourside
Insyaallah you find your way.......

Semoga Allah bagi kejayaan yg terbaik buat diriku dan kawan2 yg lain..dah buat dah..so pasrah jer lah...

mari exam patho~~~yiiiiiiihhhhaaaaaaaa

3 comments:

wany said...

werhh...aku pon tertinggaal labcoat tddd.. astu denrg kasik medchool nye gakk..ntah22 rob gafneyy nye gakk..arhhh..sukeeee... x tido malam ahhh aku cmnieeee...wakakkaka..gile tetibe angau tah pape...

Jgn nanti u menyesal said...

"insyaAllah...insyaALlah...insyaAllah..."

redhuans said...

hahaha...aku rasa robert gafney nyer gak tuh..ko ada rasa feel doktor sket ak tyme wat osce tuh??kalo ada sah aa dianyer..haha..