Pages

Subscribe

Thursday, May 13, 2010

Mak Saya Seorang Doktor~~




Assalamualaikum wbt..

Hehehe..eh mak aku bukanlah doktor..mak aku adalah suri rumah sepenuh masa...*mak aku marah kalau ckp suri rumah JERRRR..nnti mak aku response..apa igt suri rumah x pi sekolah kaa??..heheh*...hehe..tp yg nk citer nyer kan, mak aku skang nih dah boleh jadik doktor laaa..memandangkan anak dia tgh amek medic kan, so otomatically mak dia pun jadik doktor..haha..mana taknye..bila aku call rumah jer, nnti mak aku akan wat history presentation kt aku..hahaha..bukanlah mak aku yg saket..tp kawan2 dia..so mak aku pun cita laaa mak cik nih begini dan begitu..ala2 present history kat consultant laaa..so aku pun hurmmm, tanya itu ini balek, lagak gaya seorang consultant..haha..

Pastuh aku pun ajar laaa mak aku apa yg aku belajar...mak aku pun tanya pasal diabetes laa pasai saket jantung laaa, aku pun jawab laaa...tp of kos ler x der laaa bg jawapan ala2 pathology pulak kan..Owh btw mak aku banyak patient tau..nnti aku wat summary pesakit2 die..haha...dah tuh pulak kan, kawan-kawan mak aku pun selalu tanya mak aku..saket tanya mak aku, pastuh suh mak aku tanya aku..aku cam x paham..cam derang jumpa doktor selalu kot, x tanya doktor derang..deranga da family jadik doktor, still tanya mak aku..mak aku mmg doktor glamer laa skang..hahaha...


Mak Cik B
P/C = Breast Lump and diagnosed with Breast Cancer and undergone Surgery...mak aku ckp mak cik tuh suh mak aku wat breast exam kt dia, utk check lump tuh..so mak aku pun buat laaa..lupa nk tanya finding dia camna..tp nih case lama jugak laaa, summer taun lepas...skang alhamdulillah dah sembuh..pastuh mak cik tanya mak aku kene pantang makan ker x sumer, x igt mak aku bg tips petua apa kat dia...haha..padahal mak cik tuh pergi hospital jumpa doktor pakar sumer, balek tanya mak aku..kehkehkeh..

Mak Cik C
P/C = Hypoglycaemia, maybe due to side effect of anti diabetic drugs..Had collapse a few times due to hypoglycaemia..Nih patient on going mak aku..dr summer taun lepas mak cik ada beberapa kali collapse sbb hypo..time tuh mak aku tanya camner nk wat..aku cadangkan utk minum glucose drink tuh bila glucose dia very low and dia rasa pening2 sume kan..*xtau laa betul ker x management 2nd med nih..hahah*. Pastuh minggu lepas call mak aku, disease had 'advance'..bukan advance skang dia dah jadik hyperglycaemic balek..so dia dah konpius balek nk kene wat apa..so my mum nyer management plak kt Mak Cik tuh, Makan Kena Pantang..petua standard org lama..hahaha...mak aku tanya aku nk wat apa, aku gelak jer dgr petua2 dia..haha..tp kan, yg klakanyer, Mak Cik nih jumpa Specialist kt Kedah Medical Centre, tp xtau apsal balek tanya mak aku pasal nk buat apa..*fenin juger*

Mak Cik J
P/C = Hypoglycaemia jugak seperti mak cik diatas..mak cik selalu suh mak aku tanya aku nk wat apa..Mak Cik nih bru jer dpt Hypoglycaemia nih..Mak aku pun ckp, "Anak aku tuh baghu ngaji 3 taun..hospital pun x pi lg"..hohoho..betui2..kikikiki..

Mak Cik F
P/C = Numbness of left arm...Mak aku bru present case nih minggu lepas..Fresh lagi nih..haha...Mak aku nyer diagnosis, Diabetes..hurmmmmm...aku ckp very unlikely..cewah..kalau diabetes it start commonly with the foot..so mak aku pun ooooo..hahaha..aku pun xtau laa naper..x sempat nk tanya details plak history dia...*kener suh mak aku structure sket nih history dia..bg smooth sket..hahah*

Pak Cik H
P/C = Kidney Failure and on dialysis now..Base on my mum history, pak cik nih dah guna dialysis dah agak lama dan dia selalunya ok jer..dia boleh pergi hospital sendiri wat dialysis, drive and then balek sendiri sumer..x der masalah..kire indepedent laa..buat now, he's getting worse..Presented with Nausea and Vomitting..mmg muntah selalu laa mak aku ckp.mak aku tanya kenapa..*dlm kepala suspect Uraemia*...pastuh aku tanya laa mak aku, lepas dialysis pun camtuh jugak kaa..*owh my mum layman term for dialysis is 'cuci darah'..hehehe*..mak aku ckp lepas dialysis pun muntah2 jugak..skang xleh gi dialysis sendiri dah, org kener bawak..Pastuh mak aku ckp kaki dia dah jadik bengkak...So aku pun suh mak aku tekan kaki dia tgk ada bekas ker x..*mencari pitting edema*..mak aku ckp ad alaa jugak..so aku pun explain sbb nya..aku ckp kidney failure akan menyebabkan air disimpan dalam badan, x leh keluaq, so dia berkumpui laa kat kaki, sbb tuh jadi bengkak..haha..betulke explaination layman dia camtuh..haha..so mak aku pun ooooo...so diagnosis aku, end stage kidney failure dah..tp pak cik tuh mmg tamau transplant ker apa ker..lagi pun pak cik tuh dah tua..hohoh..sian dia..dia adalah jiran depan umah aku dulu2..pak cik tuh baik..anak dia best pren zaman kanak2 aku..huhu..semoga pak cik diberi kebaikan dunia akhirat..

Pak Cik M..(Private and Special patient..Pak Cik Muin..hehe)
Ayah aku ada glucose intolerence and glucose level dia x stable sgt laaa..kdng2 tinggi especially bila dia kejer kt Langkawi dia suka makan nasik ayam tgh2 malam..haha..So aku tugaskan mak aku untuk jaga makan ayah aku..haha..jgn bagi dia makan lewat2 malam sgt..suh dia exercise..tp alasan ayah aku, dia dah pergi kerja hari2, ayah aku surveyor..so kire exercise laa tuh..so alasan diterima..hehe..Aku suh mak aku kurangkan gula, kurangkan garam sumer laaa..hehe...pastuh mak aku jugak sudah memotong amount nasik utk ayah aku..nih aku x suruh..haha..so mlm2 ayah aku makan nasik sket2 jer laaa..hahaha...

Heheh..begitu ler kisah2 pesakit mak aku..hehe..seronot laaa..tepon umah jer mak aku mesti tanya pasai penyakit2 suma..cam boleh menyampaikan ilmu medic yg sgt cetek ini kepada dia...dia pun boleh ajar2 kawan2 dia..xder laa ajar apa sgt pun sebenarnyer..teman2 derang berborak laa tuh..hehe...by the time aku grad mak aku pun boleh grad sama ngan aku..hehehe..pastuh bleyh laa mak aku mai UCC time Graduation ngan aku..mak aku leh pakai graduation gown n hat jugeee...heehee..Cayalah mak...!!!! xpa mak, ada 2 taun lg nak Grad..heehee..Mak aku tanya exam camner..aku pun apa lg, citer yg exam nih susah giler dengan bersemangat nyer..Mak aku gelak jer..mungkin dah tau response yg sama akan diberikan tiap kali exam sejak 3 tahun yg lalu..the same komplen..hehehe...

*entry2 berbentuk kekeluargaan ini adalah symptom2 penyakit rumah..hehe*

Adiossss...

3 comments:

yuyu said...

haha..not bad je..bleh prektis.. :) good luck anyway..

Asrih Arif said...

SUPER LIKE...

your mom is so cute...

Putra said...

Bersama menjayakan kempen kesedaran sihat sepanjang hayat melalui perkongsian maklumat berkaitan pnykit / perubatan...