Pages

Subscribe

Friday, July 2, 2010

Sian Pak Lang

Sian Pak Lang ..

Assalamualaikum wbt..

Fuhhh udah lama tidak menulis disini, almaklumlaa internet masih belum kedapatan..sabar jer lah ngan org telekom nih..entoh bila mau dpt on9 kt umah nih..udah berminggu2 sudah..hohoho..
Alkisahnye..saya ada seorang Pak Lang(abang ayah)..tapi Pak Lang nih ‘Mentally Challenge’ sket..bila cakap kat ayah yang Pak Lang tuh gila, ayah akan kata Pak Lang tak gila, Cuma dia tension and stress so otak dia takleh nk berfungsi seperti normal. Pak Lang nih sehat jer dari kecik..Dah berkahwin ada anak semua, tp I’m not sure the exact story, he got some problem laa, then jadik laa seperti hari ini..Tapi dia kenal semua org..dulu dia kenal aku walaupun time dia jadik gila tuh mungkin aku masih kecik atau masih belum beranak pun..haha..dari yg aku igt sejak kecik mmg Pak Lang dah macam tuh..Taun lepas ayah bawak Pak Lang jumpa psikitrist…tp xtau laa hasilnya camne..

Pak Lang nih, dia mmg berdikari laaa..maksudnya, makan pakai dia dia urus sendiri, walaupun x terurus laa..dia mmg x menyusahkan org laa..tp dulu dia dok ngan arwah tok..lepas Arwah Tok meninggal, dia dok sorang2 kt umah tuh..dia mmg masak sendiri..dia akan masak nasik, then goreng ikan tamban, atau ikan masin, pastuh makan ngan petai..dia masak guna dapur kayu lg dulu2 nih..haha..dulu kadang2 ayah selalu hantar lauk2 semua..tak ingat bila entah, tetiba rumah dia terbakar..habis hancur rumah arwah tok tuh hangus..Naseb dia selamat..then orang kebajikan masyarakat buat semula rumah kt dia..rumah batu..so bila dah siap dia dok situ balek…Dia selalu hari selasa atau Sabtu, akan kayuh basikal ke Pekan Kuala Nerang untuk beli brang2 dia..Jauh weyh..kalo nek kereta mau 10 minit jugak..so kalo kayuh basikal mmg saket gak aa..tp itulah kejer dia..ulang alik..kalo kitaorg balek kampong jumpa dia, mesti dia mintak 2 ringgit dari ayah..hahaha..

Nak dipendekkan cerita, sejak taun lepas ke 2 taun lepas ntah, dia cam dah x sehat sgt dah suma kan, so, ayah bawak dia pindah dok umah lama kitaorg..kire dekat laa ngan rumah kitaorg..so tiap2 hari ayah akan beli nasik bungkus ngan air pastuh hantar kt dia…then ayah akan kemas2 kan tempat tinggal dia..*anda perlu membayangkan keadaan org mentally challenge yg tinggal sendirian, maka tempat tinggal dia mmg bersepah laa kan..dan bau harum semerbak jugak..kalo masuk boleh pengsan..haha..dan tatau jugak napa pak lang nih suka dok dalam gelap..pastuh pasang torch light nk suluh pape,,padahal lampu terang berderang ada..haha*..Basically dia masih lagi boleh jalan, pergi pekan dan uruskan hal dial ah.. Namun, since last year dia cam x leh jalan dah..dia dah x larat nk bangun..and makin hari condition dia makin deteriorate laa..

Sian Pak Lang

Pastuh dalam seminggu nih, tiap2 ari ayah balek dr umah Pak Lang ayah mesti cam risau..ckp Pak Lang dah x larat bangun laa, dah x leh nak makan, pening2, laa suma..then suruh aku gi tgk..haha..berlagak ala2 doktor..tp gi KL sumer x sempat aa nk gi tgk..then baru siang semalam pergi ngan mak ngan ayah ngan sepupu..So ayah n sepupu gunting rambut dia, mandikan dia, berus badan, bersihkan tempat dia tidur semua..dan kalo dia baring mmg dia x leh bgn sendiri dah..td pun kitaorg yg angkat..hohoho…dah lepas mandi, aku pun potong kuku dia yg panjang dan kotor ituh..haha..then aku pun wat laa sket2 exam yg aku tau..tp konpius tatau nk diagnose apa..

Nk tanya history, x reliable sgt laa kot..Collateral history dr mak ayah aa..
Kalo tgk appearance dia mcm org cushing disease pulak..centripetal obesity, tgn dan kaki muscle wasting..muka sedikit chubby..examination on upper limbs, tone, power reduced..lemah laa..n bila tgk dia makan, cam dah lose fine control of fingers dah..and ada tremor…so suspect cud be Parkinson..and ada drooling jugak..ayah dok tanya napa ayaq liuq dia meleleh..exam of abdomen cam ada Mass kt around pundi kencing dia..x sure itu adalah Mass atau mmg bladder dia..tp keras aaa..abdomen soft jer..since x der sthetescope, x leh dgr heart sound..tp percuss sounds ok jer..owh dia dari dulu suka hisap cerut..so risau ada jantung or lung problem..plannyer nk bawak pi sepital, tp sbb dah lambat..tp aku rasa kene bawak pi sepital jugak..check blood, and mungkin suh doctor diagnose apa masalah dia..sbb cam muscle weakness and lose control over muscle movement semua..cud be something wrong dengan otak laa kot..td bila tanya Pak Lang ni gi hospital tak, dia cakap nak..tanya nk gi ambik ubat x, dia cakap nak..pastuh tanya nk ambik ubat apa, dia ckp nk ambik ubat kampong..pastuh tanya lagi nak ubat buat apa, dia kata nk ubat nak bagi boleh jalan..haha..tergelak dgq..

Sian Pak Lang…

Tadi ayah risau pikir camner berak kencing dia..igt nk bg pakai pampers, tp nnti susah nak basuh..so ayah beli yg moveable nye jamban tuh..Pak Lang tuh kener ada org jaga dah..tp tuh laa sapa nk jaga sbb nk berak kencing suma kener angkat, nk makan nasik pun kena suap dah tuh sebenaqnya..arituh mak ckp mungkin nk ambik maid org Indonesia untuk jaga..cam ok jer idea tuh..

To make thing worse, even anak dia yg duduk kat konerang nih pun xpernah nk ambik kisah pun pasal hal dia..x dtg jenguk pun dia..hoho..i’m nobody to judge..but menyedihkan laa kan..hohoho..ayah laa yg dok jaga makan pakai sumer..ayah anak bongsu, adik beradik lain tinggal mak ngah, pak lang dan ayah sahaja..mak ngah dah tua dan saket2..so ayah laa yg jaga pak lang..

Sian Pak Lang, td makan buah pun sepupu yang suapkan..hohoho..

Sian Pak Lang..

2 comments:

mariana said...

SIANNYE PAK LANG...Hg kan coti..p la buat praktikal kat situ...jaga dia...leh buat pahala...tak yah hg nak p tulung org len sampai ke cambodia la..vietnam la..huhu...p jaga pak menakan sendiri la plak...
tak yah ambik maid...hg kan ada...ish...ish susah2 je

derilayn said...

bgus postingx ..

kang, mas, tw sypa ni ..
mw gug tkar banner tw link ma sya ??

knjungi blog nui ea ..
http://yanuar-derilayn.blogspot.com/