Pages

Subscribe

Friday, September 17, 2010

Aku, Kau, Saya, Awak


Assalamualaikum wbt..

Selamat hari jumaat, penghulu segala hari~~

Aku Kau,
Saya Awak,
Ana Enta,
Aku Hang,
Kami Hampa,
I You,


Hohoho..kata ganti diri adalah benda yang sangat konfius..dulu kecik-kecik selalu membahasakan diri sebagai 'kami'.."kami nak pi jalan2..." ..bila dah besaq aku kau jer laa kan..dengan kakak2, abang2 cakap aku kau jer..ngan adik-adik derang x leh ckp aku kau, derang kena sebut nama derang let say " Ujet nak makan.." atau " Nen nak tidoq"

Owh saya selalu konpius kalau ada tetiba orang ckp ngan kita tetiba dia bahasakan diri dia dgn nama dia juga macam ..." Kawan-kawan Minah nak datang rumah.." so aku akan konpius nk guna kata ganti diri apa..Aku Kau??? cam kasar plak...Saya?? terlebih sopan kah??

Pastuh kalau adik-adik junior laki x per aa mmg besa laa kan aku kau, pastuh tetiba plak ada yg panggil abang..Sudahhh..nk bahasakan diri abang juga rasa awkward gila..aiyyaaa...

Pastuh, kalo junior-junior muslimat yg lagi muda, tetiba cakap Aku Kau..sudah..rasa x selesa langsung..nk cakap Aku Kau balek rasa x selesa juga..so terpaksa memanggil derang dengan guna nama..seperti.."Owh, Nanti Peah siapkan proposal tuh yer"..pastuh tatau nk bahasakan diri apa..kalo bahasakan diri 'Abang' mau kene pelepuk on the spot kan..hahaha..Kalau guna saya nnti derang cam rasa formal sgt plak..owhh..konpiusss..tapi guna saya awak lg selesa laaa..

Kalau ngan member2 perempuan yg mmg sama umur ker, mmg Aku Kau jerlah kan..sbb dah biasa pun..hehe..

Kalau dengan perempuan lagi tua sket, kita panggil akak laa dan bahasakan diri saya..pastuh tetiba plak yang akak-akak lg tua nih cakap Aku Kau..sudah mati kutu nk panggil apa..nk cakap Aku kau x selesa plak rasa cam kuang hajooorr jer kan..tapi dah derang ckp cam tuh..

Kalau ada pulak yang cakap I You, boleh laa nak I You balek, tp rasa cam org KEY ELL sebentar kan..sebab orang Konerang mana ada cakap I You..hahaha..Kalo ada tuh gediks laa namanya..haha..

Pastuh, kalau jumpa Ustaz-ustaz cam cakap Saya Ustaz, pastuh ustaz mesti reply, ana enta..sebabkan x biasa sangat guna ana enta, so guna Saya Ustaz pun ok jaaahhh..haha..pastuh kalau ada pulak kawan-kawan cakap ana enta, cam konpius..nk ber'ana' enta x biasa plak, nk aku kau dia dah ber'ana' enta..cakap saya awak x sesuai pulak..last2 ana enta laa jugak, pastuh sat2 konpius Aku Kau laa Saya Awak laa..orang yg dgr pun jadik pening..haha..

Kalau dengan parent pun konpius kadang2..Mak Ayah panggil Wan, pastuh dah besa dari kecik membahasakan diri sebagai 'Adik' tapi dah ada adik 2 orang kot..and dah besar panjang kot nk adik2 lagi kan..abang2 n kakak2 suma bahasakan diri 'Cek' ngan mak n ayah..nk guna nama Wan jugak awkward gila kan..so teruskan membahasakan diri sebagai 'adik' lah..sorry yer adik2 ku..

Owh saya memang mempunyai masalah menggunakan kata ganti diri...*sigh*..kata ganti diri sungguh mengelirukan apabila kena disesuaikan dengan pelbagai golongan manusia..

4 comments:

Amir Hazwan said...

ecewah Shedot. Aku tau motif entry ni *hmphh hmphh hidung kembang bangga

redhuans said...

Hahaha..MOTIP??? apakah motifnya?? x der motif laa mir, saje jer..hahaha...

Muaz Nabil said...

itu betul! tapi dgn family mesti la 'cek' jugak ye dak shedot? :P
senang2, dgn ppuan semua guna saya awak la kot eh? haha.
laki2, ikut la aku hang (kalau dgn kedahan) ataupun aku kau (tak sama waktu dengan kedah).
Ana enta....hahah! maybe la dengan ustaz, tapi kalau guna saya...ustaz...dah ok dah kot kn... biaq la ustaz tu nak guna ana sbg kata ganti diri dia... :)

Asrih Arif said...

yes... this is so true... like me, i prefer calling org yg lebih tua (even 1 year older) as abang... its just because aku dah biasa panggil abg aku yg tua 11 bulan dari aku as abang..

if yg lagi muda, aku bahasakan diri aku as 'I' sbb takut nak guna abg coz x biasa unless that person that Im talking to mmg my juniors back in secondary school...

ana anta is the one yg aku paling rimas... serious rimas.. unless org tuh ustad...

kalo dgn besfren... aku guna bro/sistah! ahahahhahahahah