Pages

Subscribe

Sunday, June 14, 2009

Adik Bongsu~~


Haihhh..susah juger menjadik abang nih yer..nnti jadik bapak lg ler payah..huahaua..akukan ader 2 org adek lelaki..yg sorang tuh darjah 6 and sorang lg tingkatan 1..yg bongsu yg darjah 6 nih mmglah tersangat manja...manja mengalahkan budak tadika..TETAPI...degilnya mengalahkan erkkk..tatau kalah apa..tp org kedah kata ketegaq perut...haha..mmg degil teramat kot..jg dia sorang cam jg 5 org budak..haha..mak aku kata aku kecik2 pun degil cam adik aku gak..(kedegilan genetik agaknya)..wahaha..

td petang dia dok mengamuk nangis2 nak gi main boling la nak gi baca komik kt kedai la, nak gi tgk wayang citer hantu laa n mcm2 lg...nangis2 n ngamuk2 sampai patah meja..pastuh aper lg kener la libasan rotan ngan mak aku..huahuahua..aku gelak2 jer kt dia..dia kan mmg kalo marah or rotan dia lg dia degil..kalo pujuk dengan sgt manja baru dier nak..tp xreti laa aku nak pujuk manja2 nih kan...kalo org suh besa2 or suh baca buku, wat homework ker, pegi ngaji Al-Quran ker dier mmg wat derkkk jer..kalo rotan lg dia xpegi..mmg mencabar tul nak didik adek aku nih..adik aku nih mmg xmakan saman..wahaha..taun lepas mmg susah betul nak paksa dier gi Sekolah Agama yg petang2 tuh..bukan pegi nek basikal pun, aku pegi anta n amik nek motor rempit lg..tuh pun malass nak pegi..tiap2 ari kener paksa..pastuh dia kalo bab baca buku mmg la maleyh..tp nak exam UPSR lg 3 bulan kot..cuti 2 minggu arituh langsun x sentuh buku..haiyyooo..aku slalu kata kt dia nnti exam dpt teruk suh ayah antaq nganji skolah pondok..wahaha..kalo exam dpt elok ngaji Maktab Mahmud..wahaha

Skang nih aku guna teknik bargain ngan dier..aku nak wat experiment...wahaha..kalo dia nak sumthing aku suh dia wat homework dulu, study dulu and pegi ngaji dulu..pastuh bru bg apa yg dia nak...tp 2@3 arinih experiment cam gagal jaa..wahaha..aku sebelum balik arituh siap wat plan nak wat tuisyen ngan dia lg..tetapi malangnya perancangan tidak berjaya..haha...

aku jumper kt web maner ntah dia kata applykan teknik Taghrib(galakan) and Tarhib(amaran)...wahahah..xder la tarhib bg makan nasik ngan garam kerr...dia kata Taghrib 80% and tarhib 20%..Taghrib tuh cam bg galakan, hadiah and reward..kan belajar reward dalam neurophysio kan lebeyh kurang camtuh aa..Tarhib tuh cam punishment, amaran n so on2..

kepada saper2 yg ader teknik parenting yg beshh nak handle anak degil nih bgtau aku ea..kot2 laa nnti aku dah jadik bapak anak aku degil cam adik aku sbb kedegilan genetik tuh kan..wahaha..senang sket aku nak ajar anak aku...huahau..

4 comments:

MARIANA said...

sepesen jaa mcm hang..kalu aku blk baru dia baca buku..hg tunjuk gambaq aku kat muka dia...hahha..pas2 suruh dia baca buku...

redhuans said...

hahaha..banyak la tunjuk gambaq hg..dah berlambak2 gambaq hg kt dinding..dia tgk tamau jugak baca buku..wahaha

Muaz Nabil said...

o...padan la bawak adik hg tgk terminator... :D
nnt nk p alor star buzz a aku dlu. bleh kuar sama2. bosan nih.

redhuans said...

hahaha...okies2..no hal..