Pages

Subscribe

Thursday, December 3, 2009

The Good Old Days : 20KM 'Exercise'



Assalamualaikum wbt....


Hello peeepssss...hahaha..dlm exam mode nih, update blog pun slow laa sket...wahaha..semalam exam pharm...tp xnak ckp pasal exam tuh..aku sedang mendidik diri utk bertawakkal dengan hati, bukan sahaja dgn bibir...ckp tawakkal guna mulut mmg senang, tp nk menerimanya dgn hati mmg perghhhhhh...syusyah!!!so mari belajar bersama2 yer...didik diri utk bertawakkal...Hadith nabi,


"Kalau kamu bertawakal kepada Allah dengan tawakal yang sebenarnya, nescaya Allah memberi kamu rezeki sebagaimana Dia memberi rezeki kepada burung, keluar pagi dari sang waktu pagi dengan perut kosong dan pulang pada petangnya dengan perut penuh"

(Hadith Riwayat Imam Ahmad dan Tarmidzi dan lain lain)

Owh itu selingan jer...td tgh2 aku dok study, tgk facebook terjumpa gambar tyme kt STAR dulu..hahaha...al kisahnya, dulu ada seorang pengetua di zaman aku Form 3, nama dia Ayahanda Haji Ariffin atau dgn nama glamour nye Pak Pin atau Kaduk...hahah..standard laa kan budak STAR..suma cikgu ada nama glamour...wahahah..jahat betol...

Tp Pak Pin inih sangat garang weyhsss...dan juga sangat tegassssss...yang paling suma org takkan lupa adalah denda lari 50 round padang...wahaha..kener lari padang 400m tuh sebanyak 50 round...kali laa sendiri..total up kener lari 20KM beb...dan kener lari dlm masa 2 jam jer..kalo sapa badan sehat sket selalu dpt extension hour 30 minits..haha...

Tiap-tiap pagi ada perhimpunan before kelas, so tyme tuh akan diumumkan nama2 pesalah yg wajib lari 50 round..haha..so lepas habiss perhimpunan, pesalah2 tersebut akan balek dorm tukar baju then by 8.30 wajib ada kt padang dah..Cikgu yg bertugas arituh pun terpaksa escape kelas kalo ada kelas pagi sbb nk jaga org lari padang nih..setiap pesalah akan diberi kertas, so bila habis satu round kener gi checkpoint kt cikgu bertugas tuh (dia dok tepi padang) dan tick satu round, sehinggalah 50 round..bila dah abiss lari pkol 10.30 tuh, balek dorm balek mandi2 dan tukar baju sekolah, pkol 11 wajib berada di kelas semula, x kesah laa ko patah kaki ker x...wahahha...

Aku pernah kener sekali round padang 50 round dan sekali 20 round jer..jgn kata aku jer yg penah kener, aku rasa suma org tyme tuh penah kot..Ketua Umum dan penolong2 dia pun aku rasa penah kener..ker KU x penah kener..tp penolong dia penah aa...wahahaha..yg 50 round tuh adalah disebabkan aku keluar panjat pagar belakang...nk pegi outing kedai belakang tuh kener ikut jalan depan dan kener tawaf beberapa kilometer, sbb pengetua tiba2 tutup gate belakang..so suma kener kuar ikut gate depan utk outing..tp aku yg degil ini mencuba utk panjat kuar ikut belakang...sekali kantoi daaaaa...pengetua siap letak spy kt situ weyhsss..time aku on the way tuh nampak sorang brother nih dok isap rokok sandar kt tepi bangunan buruk tuh, pakai baju biasa, so aku pun x syak paper aaaa...sekali dia adalah SB(Special Branch) pengetua...siot tol..sia-sia kantoi..esoknyer kener laa lari padang..yang sedapnya, hari aku kener lari tuh, hari pendaftaran freshies form 4..malu siot parents2 dtg pastuh tgk2 kitaorg lari...hahaha

Yang lari 20 round tuh sbb dorm x kemas..so satu dorm laa lari..tp kitaorg ngelat2 lari 13 round jer seingt aku...hahaha..sbb cikgu Ho Lai Wan yg jager...wahahhaa...cikgu Ho cam tutup sbeelah mata jer bila kitaorg lari..hehehe...

Asalnyer lari 50 round tuh utk denda pesalah2 tegar jer..cam org escape semayang subuh, org isap rokok..so tyme mula2 tuh selalu kt padang ada laa seorang dua jer yg kener lari..lama2 jadik commercialize plak...sbb tuh dlm gamba tuh ramai giler tuh...hahaha...tp selalu xramai aaa...depend on kesalahan yg ada...

lepas kener lari 50 round tuh kener gi class plak weyhsss..siryess aku rasa kaki cam nk patah dah..tp heret juger kaki dgn terpaksa, pastuh sampai class apa lg tidoooooooooo aaaaa...hahaa..pancit giler kot..cuba laaa korang test lari 20 km tgk dlm 2 jam...aku rasa budak STAR sejak tuh mmg katang2 gilerr aaa..suma leh masuk marathon..haha.trimas pada Ayahanda Pak Pin..siryess aku sayang giler dia, sbb walaupun dia garang tp dia sgt baik dan alim..

nnti bersambung aku nk citer lg pasal pengetua nih..hehehe...


ok that sall peepss..selamat study dan exam...kalo buhsan sgt pegi laa lari 20 KM pastuh balek sambung study..di jamin anda akan segar kembali..wakakaka..


adios~~~~~

2 comments:

wanyyangkurus said...

seb baek aku x skolah star..kalo ak msti aku dh kuruss..hehe...

nadia_saleh said...

weh2..
pak pin niy aku rase ex pngetua aku la..
die masuk STAR taun bpe er?