Pages

Subscribe

Sunday, December 27, 2009

Shedot Super Sunday : I Completed PU_SI 09

Assalamualaikum wbt...



Fuuuuhhhh~~~~(sambil mengelap peluh didahi)..baru balek dr PUISI 2009 yg beshh kebabooomm..pengisian dia tatau laa sbb x dan nk join lgsun, tp yg beshh nyer sbb akulah kitchen manager utk Puisi 09 tuh..heheheh..Alhamdulillah, berjaya menjalankan tugas walaupun kelemahan disana dan disini...tp beshhh woo wa cakap lu..tp mmg letih nk mati aaa...baru ler aku tau camner susahnyer mak cik-makcik DS (KMB) or Dining (STAR) menyediakan makanan utk aku bertahun2 dulu..huh!!!..aku prepare food utk 4 hari pun dah macam nk nyawa-nyawa ikan..dulu selalu tension2 kalo makanan x sedap tanpa mengetahui betapa susahnyer nk masak utk ramai2..so adik2 sekalian yg masih berada di sekolah, sayangilah mak cik DS anda yer..tanpa mereka anda tidak dpt makang tau..haha...



I supposed i had the best teamates evaaaaaa..hahaha..Chief Chef saya adalah Incik Hariz yg metro itu, dibantu oleh Assitant nyer, Incik Haleem yg selalu kena marah itu, juga tukang buat air. Incik lutfan bertindak sebagai Tukang Masak Periuk kedua, Safwan sebagai Tukang Masak Nasik Berjaya, Incik Aiman sebagai Pembasuh dan penyental periuk belanga, Incik Faimee, Pembuat telur dan Kak ille and the gang sebagai tukang potong yg sgt dikagumi..hahaha...mereka2 inilah yg menyediakan makanan secara bertungkus lumus utk PUISI 2009..berbekalkan motto, Masak Untuk Sedap, kami memasak dengan penuh kasih dan sayang..haha..derang nih suma rajin dan semangat nk mati..bila aku suh rest suma nk dok dapur basuh laa mcm2..tp aku tau derang mmg letih nk mati dah..punya laa semangat rehat pun x nak..jenuh kener paksa derang rehat..last sekali aku ckp kt derang, AKU SEBAGAI AJK MASAKAN, SO AKU WAT KEPUTUSAN, KORANG DILARANG MASUK DAPUR SAMPAI PKOL 3, KORANG NK TIDO KE REHAT KE SUKA ATI KORANG..pastuh baru ler suma pun masuk bilik tido2 rehat2..pening pale..si aiman yg demam tuh lg susah nk suh tido..haha..



aku mula2 usop suh jadik ajk masakan cam malas2 jer..wat kejer pun last2 minit gak banyak..haha..huduh perangai..pastuh on the way nk gi tempat PUISI tuh tetiba jer aku jadik excited, cam seronok plak to have a new experience..sbb terasa cam cabaran baru hendak bermula...sampai2 jer tempat puisi tuh aku sibuk laa menguruskan bekalan ingredients, bahagi group, wat jadual and suma..basically i did all the planning and management nyer part laaa...then terkagum sebentar ngan Haleem sbb dia basuh semua periuk belanga yg banyak2 tuh..aku cam wow!!!!..rajinnyer budak nih..haha..pastuh malam tuh tunggu brg2 abang man sampai..igtkan sampi pkul 7 ptg, ruper2nyer 1 pagi..pastuh dah unload brg tetiba estimate2 brg2 tuh suma cam x sukup utk stock 4 hari tuh..pulak..so pening nk kener carik stock brg2 oriental...cam nk kner balik COrk semula pulak carik brg...pastuh brg2 lain pun kener secure stock sbb nnti kedai cukop for christmas..so pkol 2 lebeyh jugak laa tido sbb nk siapkan plan tuh..ituh cabaran pertama..aku teruja gila..dalam hati cam bring it on bebeyhss..cam baru terasa mencabar sket..hahaha...



First day masak adalah menu nasi tomato and mmg mencabar..kalut dan menggelabah..sampai tertumpah air suma..first time katakan..mestila menggelabah..nk kener make sure makanan siap on time..tp tgk suma org mmg sgt bersemangat gila so aku pun bersemangat aaa..best ooo ada team yg bersemangat camtuh..it motivates u to give your all and it is very fun working togather walaupun letih dan sbgnya..but it worth a lot..mlm tuh lepas aku balek meeting teknikaliti, masuk bilik tgk derang tido, aku cam rasa puas hati gila ngan derang..cam rasa terharu gilerr aaa..hahaha..poyo lebih..



Sian Chief Chef aku, tgn melecur berapa kali aku pun x kira, last day sampai kener bandage tgn dia sbb melecur..lengan siap lebam2..tido tayah ckp aaa..ada satu hari yg masak nasik lemak tuh dia tido sejam setengah sahaja, selepas 24 jam x tido langsun..bayangkan betaa gagahnya dia..haha



Aku rasa bersalah gila, ada hari tuh aku bgn lambat..bila org nk breakfast bru aku bgn sbb derang x kejutkan..dah laa time tuh periuk nasik rosak, dah pkul 8, nasik plak x masak..adeyhss..pening dan menggelabah sungguh..emosi aku dgn diri sendiri..and by 3rd day tuh aku tido 11-12 jam..haha..boleh??kitchen manager tido sesuka hati jerkk..aku saket kepla so aku plan nk tido jap, tup tup jager dah pagi dah org nk breakfast dah..igt nk tido sejam jer..x der harapan ler..haha.geram aku sbb derang x kejut..haha..tp aku mmg bersemangat tgk derang bersemangat, just my physical ability menjadik penghalang aaa..tido is the main problem, x cukop tido mmg badan dan otak x dapek nk jln..lepas nih kener train utk tido siket2 aje..biasa sgt tido berjam2 sehari tuh yg badan dah jadik bila x cukop tido tuh..ish2..



Aku selamba kodok jer mengarahkan ajk teknikaliti lain utk basuh ayam laa, wat nih wat tuh, mcm2 laa..aku rasa aku rekruit org ramai gila utk masak..ajk masakan jer dah 8 org..yg tolong3 potong2 bawang suma, muslimat dah ada 4 org tambahan, pastuh aku rekruit ajk lain basuh ayam lg, suh hidang air la mcm2..hahaha..rasa bersalah gak kt derang..derang bukan dok berehat jer ada banyak gak kejer nk setel..hohoho..tp entah sbb rasa x menang tgn nk handle everything..one thing sbb menu kitaorg mmg grand sgt kot..dgn nasik tomato nyer, nasik biryani nyer, rojak buahnyer, bbq nyer, nasik lemak di pagi buta nyer, mihun goreng utk supper nyer..hahah..mmg grand aa aku rasa..harap2 suma org puas ati dpt makan..haha..org suma dok expect aku mmg letih tahap gaban sampai yg x larat dah tuh..nak kata letih mmg la letih..sehari tuh duduk atas kerusi tuh boleh kire baper kali jer, lain suma kener berdiri dan berjalan, lama2 rasa nk patah pinggang pun ader..haha..tp ajk2 lain pun sama letih..usop pun letih gila melayan karenah aku..aku kejap2 call dia, update makan pkol baper laa mcm2 info yg diperlukan..so dia pun bergegas sana sini..pastuh mlm2 meeting smpi pkol 2.30 gak..so suma org pun letih..tp derang jer dok overbajet aku manusia paling letih..haha..

Haaa yg paling sweet adalah peserta2 siap wat tribute and sign tanda sokongan terhadap ajk dapur..nnti aku upload gamba poster tuh..pasnih nk tampal kt dinding bilik wat poster..last day tuh kitaorg tampal kt dinding dapur utk memberi semangat extra laa kononnyer..haha



owh banyak lg nk citer tp cukoplah setakat itu dulu..korang bukan larat nk baca pun..kekekeke..



adiossss...

1 comment:

Jgn nanti u menyesal said...

dude,
korang memang kebabommmm doowww...
trbaek dr ladang!!!
18 thumbs up!!!
tengs a lot for making PUISI 09 an enjoyable n memorable one...
Takbir!!!