Pages

Subscribe

Tuesday, March 9, 2010

Serabut Tali Barut : Satu Titik Hitam

Assalamualaikum wbt...

Huh~~~tetiba rasa serabut sungguh..entoh le ngape..tp rasa serabut yg kepale x leh nk pikir apa nk buat..hahaha...td chat nagn syakir, ckp kt dia lepas nih bila ada masalah jer nak gelak jer laaa..haha..mengurangkan keserabutan..serabut sbb cam semua masalah seperti x leh nk diselesaikan..tgh2 serabut mari kita menulis di blog..muahaha...


dalam keserabutan itu, just nk share, arituh cam ada belajar sesuatu...cuba perhatikan gambar di bawah nih..apa yg korang nampak...(sila jawab kuat2 biar semua org dalam bilik anda dgr..haha)


Mesti korang akan berkata, korang melihat satu titik hitam kt situ kan...


Itulah manusia, dalam banyak2 ber trillion2 titik-titik putih yang bersambung itu sehingga membentuk latar putih, yang satu titik hitam itu jugak yang kita nampak...


Dalam banyak2 kelebihan dan nikmat yang Allah bagi, bila Allah tarik satu jer, yang satu tuh laa yg kita nk tangisi, yg berlambak lg tuh x pula nk syukuri..


Dalam banyak2 perkara positif yang ada disekeliling kita, yang satu dua perkara negative tuh jugak laa yg kita dok rungsingkan dan peningkan..yg perkara positif tuh x pula kita jadikkan sebagai pemangkin dan pembakar semangat...


Dalam banyak2 orang yang sokong kita, 2 @ 3 orang tidak sokong yang itu lah yg kita dok sedihkan, yg sokong tuh x pulak kita rasakan..

Dalam banyak-banyak bender yang Allah halal kan utk kita buat, yang haram tuh jugak laaah yang kita nk buat..


Itulah manusia...itulah Mohd Redhuan Abdul Muin...haihhhhh~~

2 comments:

yangbaik said...

salam tuan rumah,
alo! kalo dah suruh citer apa ada kata dalam kotak tu... dah jelas kan nampak titik hitam ... mana ada titik putih plak... yang ada background putih jer... kalo nak suruh pikir di luar kotak pemikiran lain la pulak tool nyer...hehehehehehe
adios...

redhuans said...

Waalaikumussalam wbt...

Hahaha...tuh laaa..kita xperlu nk pikir di luar kotak pun..yang didalam kotak itu yg perlu difikirkan...

Perkara pertama yang kita akan fikir adalah titik hitam..sepatutnya perkara pertama kita fikir adalah background putih tuh...

Yang jelas di mata kita satu titik hitam...yang background putih tuh rasanya jauh lebih jelas..semua org pun perasan putih tuh lebih besar, lebih obvious..tp still kita pilih utk notify titik hitam tuh rather than putih tuh..kenape?? hehehe..anda tahu jawapannya...