Pages

Subscribe

Friday, August 13, 2010

Cousins

Assalamualaikum wbt..

Time2 bulan puasa nih teringat plak kat seorang cousin nih..Hahaha..
arituh dia mai rumah, pastuh berborak2 laaa, then dia panggil aku ngan adik n cakap camnih

Cousin : "Wan dengan Uzair kena panggil saya nih abang naa. Kita nih sama pangkat, jadi kena panggil abang"

Wan & Uzair : *Ternganga sambil senyum malu*

Mesti laa ternganga, nak panggil abang apanya, sepupuku itu umur sudah 70+++ kot..Memang panggil Tok Wan laa kan..Pelik gila nak panggil abang..haha..

Cousin tuh adalah anak sulung kepada kakak sulung Ayah yang berlainan ibu..Jadi, dia tuh anak sedara ayah laa kiranya...

Pastuh kan, cousin tuh panggil cucu dia..

Cousin : " Cucu, kena panggil depa nih ( Aku dan adik), Tok Wan naa. Wan dan Uzair kena panggil depa nih cucu"

Wan dan Uzair : *Masih ternganga sambil senyum malu*

Aik, aku baru umur 23 taun kot, adik aku umur 13, dah jadik Tok Wan dah..aiyyaaa..terasa tua sungguh diri ini..

Bila cousin tuh cakap, dia mesti refer diri dia abang..kadang-kadang nak tergelak pulak sebab x biasa..hahaha..

Sanak sedara nih memang ramai sungguh laa kan..mmg ada yang x kenai langsun pun..Dulu Mak selalu laa cita pasai sedara2 nih(org kedah panggil sedara adik beradik)..Pastuh plak, Mak siap cita susur galur camna buleh jadik adik beradik..Time tuh angguk jaa laa kan..lepas tuh x igt dah..nak bayang pun susah..2 sepupu kepada mak sedara ayah bla..bla..bla...hahaha

Tapi, bagus jugak kenal adik beradik nih..Silaturrahim..

Daripada Anas ibn Malik r.a. katanya :
Rasulullah SAW bersabda : ' Barangsiapa yang suka supaya dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umurnya, maka hendaklah ia menghubungkan silaturrahim'
Hadith riwayat al-bukhari, rujukan : alBuyu', no 1925.

Sebaliknya, beratnya ancaman Allah pada orang yang memutuskan Silaturrahim

Nabi SAW telah bersabda :
لا يدخل الجنة قاطع
“ Tidak akan masuk syurga bagi mereka yang memutuskan ( silaturrahim )

Huhu..takutnya tak dapat masuk Syurga...


Wallahu'alam



1 comment:

Asrih Arif said...

susur galur keturunan can be very complicated... aku sekarang pun masih cuba cari all my family and quite a number of them jumpa di facebook... how weird kan...