Pages

Subscribe

Monday, October 5, 2009

Facebook Memesongkan Aqidah!!!..wah camtuh statement..

Assalamualaikum wbt..

Sebeaqnya, aku bukanlah org2 yg suka buat2 test2 kt Fb nih..sumpah sekali pun x pernah..mmg useless and crap all the applications..mafia wars laa farmville laa..tp aku x lah mengondem sapa yg bermain..tau2 sendirik laa kan..cumanya arituh terbaca status seorang kawan pasal ahli nujum di fb..yg ramalan2 nih..ruper2nyer ada jugak application begitu...ish..ish..so kesimpulan yg aku buat adalah Facebook memesongkan aqidah jika salah menggunakannya..kalo ckp bab aqidah nih, adalah asas kepada agama laa kan..kalo ko percaya selain dr ALLAH terbatal syahadah tu..syirik kerana menduakan ALLAH..dosa besar yg x diterima taubatnya kalo syirik nih..jgn dibuat main2 yerr...

Facebook memang memesongkan aqidah..maka kena berhati2..kawan2 sekalian..tahukah anda, akidah anda akan terjejas malah terpesong sekiranya anda membuat ramalan2 ahli nujum di facebook ituh..??walaupun sekadar suka suki, dan tidak mempercaya tetap tidak boleh..boleh jatuh hukum syirik nanti, walaupun terlintas biar sezarah rasa percaya terhadap ramalan ahli nujum itu..haaaa..maka kena berjaga2..tp bukan itu sahaja..mendatangi ahli nujum itu sudah dikira berdosa..mempercayainya apatah lg..

Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mendatangi ‘arraaf’ (tukang ramal) kepadanya, tidak akan diterima solatnya selama empat puluh hari.” (Hadis riwayat Muslim)

Walau seseorang itu tidak membenarkan apa yang dibaca, solatnya tetap tidak diterima selama 40 hari dan jika membaca serta membenarkan pula ramalan itu, maka orang itu dikatakan kufur kepada ajaran Muhammad. - Yusuf Al-Qardhawi.

tiada bezanya ahli nujum yg hidup dgn facebook nih..sama jerrr...so berhati2 yer kawan2...

5 comments:

mk said...

jzkk 4 war2-ing.
mintak izin copy hadith tu ye.timas

Litt[L]E`StAr said...

mntk izin jugak...copy the whole thing~

redhuans said...

sila sebar2kan kepada kawan2 kita yang asyik dok mengambil test2 nih..berapa bilangan bakal isteri anda laan mcm2 lg..adeyhsss..

Jgn nanti u menyesal said...

good shidotan...

ur writings are now being used by others...im really impressed w ur talent...huhu

redhuans said...

hahaha..usop tayah impress2..bukan aku yg wat hadis tuh pun..n bukan aku yg carik pun..aku copy paste dr facebook jugak..syurahbil ker yg post tuh..so ko impress sama syurahbil aaa..hahaha